Week - evenement Wezuperbrug

INFO  / VERSLAG / Week – evenement WezuperbrugMolecaten-Park-Kuierpad-.jpg

Camping Molecaten Park ’t Kuierpad
Oranjekanaal Noordzijde 10
7853 TA Wezuperbrug
Tel. 0591 381415

Datum
19 t/m 22 april 2018

Eerder komen / later vertrekken 
Extra nachten zijn mogelijk €16 per nacht

Bijzonderheden

Algemene ledenvergadering
Honden toegestaan.

Uiterste inschrijfdatum
datum 19-02-2018
Inschrijfprocedure

Website camping
Molecaten Park Kuierpad

Prijs weekend
€ 128 2 persoonsequipe
€ 74   1 presoonsequipe

Organisatoren
Silvia Lagerweij,  Fera May en Marijke van Zwam

Korte impressie van de organisatoren 
Drenthenieren in het paradijs op aarde

Zoals op de jaarvergadering in Vessem is afgesproken gaan wij een evenement organiseren in Drenthe. Om precies te zijn in Wezuperbrug op camping het Kuierpad.
Toeval of niet, maar volgens de brede welvaartsindicator, een uitgebreid onderzoek naar de leefomstandigheden van Nederlanders, gepubliceerd in oktober jl., zijn de inwoners van Noord Drenthe het beste af m.b.t. wonen, werken en  recreëren. Geweldig  dat wij met de ABC-club  hier neerstrijken voor het evenement in april.

Het Dwingelderveld  ten westen, de Hunzevallei  ten oosten, authentieke Drentse brinkdorpen dichtbij: dit is ons onderkomen  op de Drentse Hooglanden van 19 t/m 22 april. Maar natuurlijk kunnen jullie langer blijven en/of eerder komen.

Drenthe het land van Bartje, het land van heide en bossen, het land van ruimte en rust (totdat de ABC-club hier de poten uitdraait) kent een boeiende geschiedenis. Het programma  hierbij is leidend. We zullen een bezoek brengen o.l.v. gidsen aan het museumdorp Orvelte, maar niet eerder dan dat hieraan voorafgaand een avondprogramma op het menu staat met o.a. informatie over het verleden van dit dorp en de streek, waarbij ook de muziek  niet wordt vergeten.

Spannend wordt het zeker als we op zaterdag  een bezoek brengen aan Veenhuizen. De strafkolonie waar vele Nederlanders hun “vakantie”  hebben doorgebracht om hun welverdiende straf uit te zitten. Tijdens deze excursie komen alle facetten van het gevangeniswezen aan de orde, zoals huisvesting, werk en vervoer . Kortom een dagvullend programma.

Natuurlijk is er ook een avond gereserveerd/geclaimd  door het bestuur om de traditionele jaarvergadering te houden.

Wij hopen met bovenstaande informatie jullie voldoende enthousiast te hebben gemaakt om deel te nemen aan dit min of meer ‘buitenlands evenement’ dat we maar met een knipoog  toegevoegde waarde toedichten  door de brede welvaartsindicator.  Maar dat laatste kunnen we t.z.t. zelf checken.

Graag tot ziens op onze afspraak in Drenthe.
De  dames van plezier
Silvia, Fera en Marijke.

Verslag

INFO  / VERSLAG Week – evenement Wezuperbrug

Verslag van het evenement Wezuperbrug van 19 tot 22 april 2018.

Op donderdag 19 april staan we met 20 caravans op een mooi veld op camping Molecaten ’t Kuierpad te Wezuperbrug (Drenthe). Met het weer boffen we, want het is zomerweer met temperaturen van boven de 25ºC en een strak blauwe lucht. Daarom zijn vele deelnemers al enkele dagen eerder gearriveerd om van het mooie weer te genieten, na een koud voorjaar tot dusver.

org.JPGOp donderdagmorgen arriveren de laatste caravans. We drinken samen koffie bij de organisatie: Fera, Marijke en Sylvia, die zich de meiden van plezier noemen. Sylvia heet ons hartelijk welkom en vertelt in het kort het programma.
’s Avonds in de kantine is er een lezing over het museumdorp Orvelte, dat we op vrijdag zullen bezoeken. Ingrid, de gids, vertelt over de geschiedenis van het dorp en de omgeving. Daarna is er gezellig bijkletsen en Karl speelt op zijn keyboard  ‘behangmuziek’. Hij start met het populaire lied “Hallo allemaal, fijn dat je er bent, uit de TV-serie de Luizenmoeder.

v_2.jpgVrijdag 20 april, we vertrekken per fiets naar Orvelte, het oud Drents dorp. Met gidsen wandelen we in twee groepen over de klinkerstraatjes door het dorp. Zij vertellen ons hoe men vroeger hier leefde en de gebruiken van toen. We passeren de vele monumentale boerderijen, waar de verschillende ambachten beoefend werden. Winkeltjes geven een kijk hoe het vroeger was en wat ze zoal verkochten.

v_3.jpgNa afloop van de rondwandeling drinken we gezellig koffie op het terras van het dorpscafé.
Vrijdag namiddag is er een gezellig ABC’tje (Happy Hour). De organisatie heeft voor drank en lekkere hapjes gezorgd. Met de ABC-muziekinstallatie draaien we gezellige muziek.

Zaterdag 21 april. Vandaag staat de excursie naar het gevangenismuseum in Veenhuizen op het programma. In twee groepen bezoeken we met een gids het museum.
Het 1ste deel laat zien hoe er gestraft werd tot de 19de eeuw. Dat was erg gruwelijk, waarbij de schandpaal werd gebruikt om een misdadiger publiekelijk te berechten en zware lijfstraffen werden toegepast.
In de 19de eeuw begon men te geloven dat een misdaad een ziekte is, die je kunt genezen door hard te werken. Daartoe werden werkkampen gebouwd, zoals ook in Veenhuizen. Ook zag men in dat gevangenen ook recht hebben op de basisbehoeften van het leven (kleding, voedsel, med.zorg).

v_4.jpgHet 2de deel zijn de ontwikkelingen in Veenhuizen te zien mbt gevangenen behandeling na midden 19de eeuw. 
Het 3de deel gaat over hoe men in de 20ste en 21ste eeuw straft.
We bezoeken een rechtbank en we moeten bepalen welke straf een verdachte  krijgt en die wordt vergeleken met de uitspraak van de rechter. Het spel omvat drie veroordelingen.

Na het museum is de lunchpauze op het terras buiten.
Daarna lopen we naar de boevenbus en rijden het hele complex in Veenhuizen rond gedurende anderhalf uur. Tijdens de rit zien we de vele gebouwen, die men bouwde in Veenhuizen voor de gevangenen. Tenslotte bezoeken we het cellenblok, genaamd de v_6.jpgRode Pannen, het voormalige EBI dat nu gesloten is en is verplaatst naar Vught. Heftig is het om de cellen te zien in het cellen gebouw.

Zaterdagavond, we beginnen eerst met de jaarlijkse Algemene Leden Vergadering. De vergadering verloopt soepel, wel is er uitgebreide discussie hoe we nieuwe leden kunnen aantrekken, waardoor we ons dalend ledental kunnen verhogen. Na de ALV is het tijd voor gezelligheid.

v_7.jpgHet duo “Ik en mijn broer” treden op met een muzikale show. Ik- de zangeres en mijn broer- bespeelt het keyboard. Vooraf hebben ze van elk stel een geinige polaroid foto gemaakt. Het duo maakt gezellige en bekende meezing muziek, afgewisseld met leuke sketches. Het is bere-gezellig, iedereen zingt lekker mee en er wordt ook gedanst.

v_8.jpgZondag 22 april, helaas al weer de laatste dag. ’s Morgens is de sluiting van het evenement met koffie en we ontvangen een lunchpakket voor straks.

De meiden van plezier- Fera,Marijke en Sylvia- bedanken ons en sluiten het evenement. Hans bedankt hen met een bloementje en ze ontvangen het koperen ABC-plaatje als aandenken. Zelfs hun mannen,die op de achtergrond ook meegewerkt hebben, ontvangen van Hans een grappige attentie.

Einde van een leuke week Drenthe.
v_9.jpg